ה. אֵין מְעָרְבִין פֵּרוֹת בְּפֵרוֹת. שאם אדם מוכר פירות ממקום מסוים אינו רשאי לערב בהם פירות אחרים. וַאֲפִלּוּ הָיוּ הַיְשָׁנִים בְּיֹקֶר וְהַחֲדָשִׁים בְּזוֹל. ומוכר הכול במחיר הזול. מִפְּנֵי שֶׁהַלּוֹקֵחַ רוֹצֶה לְיַשְּׁנָן. לשמור אותם למשך זמן, והישנים עלולים להירקב.
בַּיַּיִן הִתִּירוּ לְעָרֵב קָשֶׁה בְּרַךְ בֵּין הַגִּתּוֹת בִּלְבַד. לערב יין חזק עם יין חלש בזמן שהם חדשים ועדיין לא תססו כל צרכם, שתוססים יחד והטעמים השונים מתערבים יפה.
יא. הַמּוֹכֵר חִטִּים לַחֲבֵרוֹ מְקַבֵּל עָלָיו רֹבַע קִיטוֹנוֹת לְכָל סְאָה. אם הקונה מוצא רבע קב קטניות בתוך שישה קבין (סאה) חיטים, עליו לקבל זאת כדבר טבעי, שכן הקטניות גדלות בשדות החיטה (בעונות שבהן לא מגדלים חיטה) ודרכן להתערב בשקי החיטה. נִשּׁוֹבוֹת. קש, מוץ היוצא מן השיבולים (רשב"ם בבא בתרא צד,א), או פירושו שעורים שהתייבשו ברוח והתרוקנו מתוכנן (יד רמ"ה שם). עַפְרוּרִית. עפר. מַתְלִיעוֹת. מתולעות. טִנּוֹפוֹת. לכלוך.
יְנַפֶּה אֶת הַכֹּל. הקונה מחזיר למוכר את הסחורה והמוכר צריך לנפות את כולה.
יד. קַנְקַנִּים. כדי חרס. פִּטָסוֹת. כדים פגומים, שתהליך השרפה המכשיר אותם לשימוש לא הושלם (פה"מ בבא בתרא ו,ב; וייתכן שמדובר במילה שונה מהפיטס שנזכר לעיל ה"ז). נָאוֹת וַעֲשׂוּיוֹת בַּגָּפְרִית. שהוכנסו לתוך אדי גפרית בוערת, כדי להוסיף להם נוי, לחזק את החרס ולסתום נקבוביות וסדקים.
🤔 האם מותר לעשות פוליש לרכב יד2?
לא פשוט למכור רכב יד2. הקילומטרז' גבוה, הצירייה חורקת והמראה הכללי מיושן, שלא לומר שרוט. האם מותר לעשות לרכב כזה טיפול הברקה כדי לייפות אותו ולשפר את המראה שלו בתחרות על ליבו של הקונה? – לכאורה ההלכה נחרצת: "אין מפרכסין… את הכלים הישנים כדי שיראו חדשים" (הלכה ב), ומכאן שגם פוליש לרכב ישן – אסור! אלא שהדין הזה, כמו שאר דיני הפרק, מותנה במנהג המקובל: "ואין כל אלו הדברים אמורים, אלא במקום שאין להם מנהג; אבל במקום שיש להם מנהג – הכול כמנהג המדינה" (הלכה יב), ומההיכרות שלנו עם ישראל, פוליש לרכב שרוט הוא דבר די נפוץ ומקובל, מה גם שהפוליש לא מוליך שולל את הקונה שכן רישיון הרכב מסגיר את שנת הייצור… 💫
🤷 המוח היהודי ממציא לנו פטנטים!
מדינת ישראל היא, ככל הידוע, המדינה המערבית היחידה שמתירה הזרקת מים לבשר קפוא. לפי חלק מהגורמים בענף הבשר, ההיתר הנדיב הזה מסייע לכ-2,000 משפחות המתפרנסות מהזרקת מים לבשר קפוא. כן, מה ששמעתם. ההלכה, לעומת זאת, נדיבה פחות: "ולא שורין את הבשר במים" כדי שיכביד משקלו או ישתנו צבעו לטובה (הלכה ג), שכן זו רמאות וגנבת דעת. אכן, כנראה שגם פה מנהג המדינה מציל את היצרנים, שכן החוק הישראלי מתיר ליצרנים עוד משנת תשנ"ג-1993 ובהסכמת שר הבריאות דאז להוסיף עד 10% מים לבשר קפוא. בתיאבון 😒
1.האם מותר להוזיל את המחירים באופן קיצוני על מנת למשוך קונים?
2.מותר לירקן להניח פירות יפים מעל כאלו שאינם נאים?
3.במשחטה נפסלו עופות רבים האם מותר למוכרם יחד עם הכשרים לגוי?
תשובות
1.כן
2.לא
3.לא
סט "משנה תורה" מהודר בכריכה מפוארת בפירוש הרב שטיינזלץ + שליח עד הבית
אתם ביקשתם – אנחנו ממשיכים!
עד תום המבצע או גמר המלאי.
* בתום המבצע המחיר יעמוד על 499 ש"ח